Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Razlozi za neodr`ivost odluke

Priopćenje DZH
Razlozi za neodr`ivost odluke
 
»Odluka Hrvatskog nacionalnog vijeća donesena 15. prosinca 2007. godine, a nosi oznaku OV-017-003, kojom se razrješavaju članovi Upravnog odbora NIU ‘Hrvatska riječ’ iz Subotice je nezakonita i donijeta pod političkim pritiskom DSHV-a«, navodi se u priopćenju Demokratske zajednice Hrvata. U priopćenju se navodi da je neodrživost te odluke HNV-a zbog sljedećih razloga:
1. Četverogodišnji mandat Hrvatskog nacionalnog vijeća, koje je donijelo spomenutu odluku, istekao je još prije godinu i više dana, čime je Vijeće izgubilo legitimitet za donošenje ovakvih odluka, te ono može obavljati samo tehničku funkciju.
2. Ono što posebno treba istaknuti je činjenica da je odluka ne samo nezakonita zbog isteka roka, nego i zbog krupnih nedostataka u pogledu njena sadržaja. Naime, predmetna odluka nema obrazloženje, niti se iz te odluke uopće mogu vidjeti razlozi njenog donošenja.
3. Odluke HNV-a koje su donijete, kao i ova o smjeni pravnog odbora NIU »Hrvatska riječ«, na način političkog pritiska, stoje vidljivo iz čitavog niza aktivnosti DSHV-a glede miješanja u autonomnost hrvatskih institucija i pravno nisu održive. DSHV je nekoliko puta pokušao bez obrazloženja i pravnih razloga smijeniti Upravni odbor »Hrvatske riječi«, vjerojatno u želji da ima apsolutnu ingerenciju u sferi informiranja u našoj zajednici.
4. Zoran primjer političkog pritiska i donošenje odluka u takvom ozračju je i presuda kojom se u cijelosti usvaja tužba i poništava nezakonito rješenje o prestanku radnog odnosa jednog uposlenika HNV-a,: a HNV je donio takvo rješenje. Tko će snositi sudske troškove koji se nagomilavaju, a uzročnik svih procesa u hrvatskoj zajednici je adresiran na DSHV i HNV?
Na koncu priopćenja navodi se kako DZH smatra da svaka daljnja aktivnost i rad Hrvatskog nacionalnog vijeća mimo propisanih i zakonskih rješenja, koja su jasno definirana, a koja nisu i trenutno provodljiva, predstavlja kršenje Ustava i propisanih zakona, Statuta HNV-a i Poslovnika HNV-a, te da se DZH zalaže za potpunu autonomnost svih institucija hrvatske nacionalne manjina u cilju da se sve odluke donose na demokratski način i da se poštuje zakon i demokratska procedura u svim akcijama, koje se sprovode u javnom životu hrvatske zajednice.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika